Solceller tar BRF in i framtiden

Idag är det många BRF som sneglar på solceller, för att hitta en alternativ energikälla som är miljövänlig och som även kan sänka uppvärmningskostnaderna.

BRF Svanen hade haft en period av många nya inflyttade och kände att det var dags för en nystart. Historiskt sett hade värdet på bostäderna till och med sjunkit, samtidigt som kostnaderna hade skjutit i höjden.

Som tur var hade det trillat in nya ägare som alla hade köpt bostäderna som investering och dessutom som bostäder till nära och kära, som själva inte hade möjlighet att bekosta en dyrare bostad. Och det tog inte lång tid innan förslagen började hagla gällande förbättringar som var möjliga. En av dessa gällde att installera solceller på alla tak som ingick i BRFs ägo. 

Satsa på solceller som BRF

Den nya ordföranden hade själv installerat solceller på sin villa och hunnit se alla fördelar med denna investering. Därför fattades det ett beslut att ta in offerter och information från flera olika företag som jobbar med solceller av olika slag. Och det var dessutom intressant att se ifall det kunde skilja sig mellan en villa och ett flerbostadshus, när det gällde solceller. 

Föreningens suppleant hörde även talas om en kollega vars BRF hade installerat solceller och fick därigenom en ingång och lite bakgrundsfakta att presentera. Det visade sig att det till och med kunde vara mer fördelaktigt för en BRF än för en villa, när det gällde installation av solceller. Och mycket av det berodde på den stora takytan som ett flerbostadshus har. 

Val av solceller för en BRF

Som tur var så fick BRF en hel del olika goda förslag på företag att kontakta, och samtidigt valde man att välja ut en arbetsgrupp som hade i uppgift att ta reda på lite mer fakta om solceller. Och det gällde inte bara det som finns på marknaden idag utan även vad som kan tänkas komma inom en rimligt nära framtid. 

Till slut fattades ett beslut som var lite annorlunda mot vad föreningen ursprungligen hade tänkt sig. Det var nämligen så att taket började bli i ett så pass dåligt skick att en takläggning var nära förestående. Därför klubbades det ett förslag med solceller som går att använda istället för takbeklädnad. Ett förslag som sparade pengar för föreningen i längden.

Solceller höjer värdet på en BRF

När alla efterforskningar var färdiga stod det klart att det fanns stora fördelar med att välja rätt solceller till bostadsrättsföreningen och att det även fanns mycket att tjäna framöver. För genom att satsa på en takomläggning med solceller höjdes samtidigt värdet på BRF. Vilket i sin tur fick en hel rad fördelar för alla de medlemmar som fanns i föreningen. 

Det innebar att lån gick igenom så att fastigheten kunde renoveras på andra plan också. Samtidigt som föreningen räknade ut att de fasta kostnaderna snart skulle börja sjunka tack vare lägre uppvärmningskostnader. Samt att de redan befintliga lånen på fastigheten fick lägre räntor, efter en ny värdering med efterföljande diskussioner hos banken.