Välja rätt tandläkare: Allt du behöver veta

Att välja en tandläkare är ofta ett beslut man tar för en längre tid framöver. När man trivs hos sin tandläkare och känner att öppettiderna passar ens schema, finns det färre skäl att skjuta på besöken. Därför är det av största vikt att inte snabbt välja den första klinik man stöter på, utan att göra en grundlig research.

Beroende på var du väljer att gå, antingen en privat klinik eller folktandvården, kan priserna skilja sig åt. Detta beror på att det finns fri prissättning. Dock har alla folktandvårdens kliniker enhetliga priser inom sin region. Om du önskar att få ersättning från försäkringskassan eller dra nytta av ditt högkostnadsskydd, måste din valda klinik vara ansluten till försäkringskassan. Därför rekommenderas det att alltid undersöka priser och potentiella kostnader innan ett beslut fattas.

Planering för akuta tandläkarbesök

En tandläkares geografiska placering och öppettider kan ha en stor inverkan på ditt beslut. En klinik nära din bostad eller arbetsplats gör dina besök smidigare. Dock kan olyckor inträffa, och i dessa stunder är det viktigt att ringa en tandläkare med akuttider. Många tandläkare erbjuder dessa tider, men det kan vara dyrare än planerade besök, särskilt under kvällar eller helger.

Om du vet med dig att du kan behöva specifika behandlingar, kan det vara en fördel att välja en klinik som specialiserar sig på just det området. Exempelvis om du överväger estetisk tandvård, tandreglering eller tandkirurgi. För vuxna som vill reglera sina tänder kan en ortodonti specialist vara det bästa valet, eftersom tandreglering hos vuxna kan vara komplex. Om det är barnens tänder det handlar om, bör du leta efter kliniker med expertis inom barntandvård.